Hartcoherentie
Bij stress treedt ons oersysteem in werking: het bloed gaat grotendeels naar de spieren en levensbelangrijke organen, er gaat extra suiker naar de bloedbaan en er komen adrenaline en andere hormonen vrij. Dit brengt ons in een vecht-vlucht reactie. Dit is geen probleem wanneer we spreken van acute stress, bv. wanneer we voor een groep mensen moeten spreken. Na een moment van acute stress, keren we terug naar een toestand van rust en blijven we in balans.
Helaas is dit oersysteem ook actief als we lijden aan langdurige stress, angsten en emotionele conflicten. In deze situaties is er onvoldoende psychisch en lichamelijk herstel waardoor je uitgeput geraakt. Concentratiestoornissen, hartkloppingen, hoge bloeddruk, slaapstoornissen, darmklachten, opgejaagdheid, moeheid, lage weerstand, prikkelbaarheid, sterk emotioneel zijn, burn-out,…kunnen hiervan de gevolgen zijn. Ons zenuwstelsel is uit balans.
Wat is hartcoherentie?
Met een eenvoudige ademhalingsoefening gaan we het hartritme in die mate gaan beïnvloeden zodat het hart zich niet meer in een vecht-vlucht reactie bevindt maar in een veilige modus. Het hart geeft op dat moment signalen naar onze hersenen en brengt evenwicht in ons brein en ons zenuwstelsel. Hartcoherentie is de toestand waarin het hart zich in een veilige modus bevindt.
Wetenschappelijk onderbouwd
Talrijke wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat hartcoherentie aanzienlijke voordelen biedt, waaronder stressvermindering, verbeterde emotionele balans, en zelfs positieve effecten op het immuunsysteem. Het is een bewezen methode om de algehele veerkracht te vergroten en het welzijn te bevorderen. Hartcoherentie is ook meetbaar met biofeedback apparatuur.